Skip to main content

Zakupy na zapas. Warto?

Co kupić i jak przechowywać?

Na zapas warto kupować przede wszystkim te produkty, które używane są najczęściej. Jest to swoiste zabezpieczenie przed sytuacją, w której okazuje się braknąć mąki czy oleju. Wybierać należy jednak tylko i wyłącznie te towary, które charakteryzują się długim terminem przydatności do spożycia, a jednocześnie istnieje możliwość ich odpowiedniego przechowywania. W przeciwnym wypadku jedzenie szybko się zepsuje, co zaś będzie skutkować zmarnowanymi pieniędzmi. Co do warzyw i owoców – niektóre z nich warto kupować w sezonie i mrozić (nie wszystkie jednak nadają się do tego procederu).

Pod żadnym jednak pozorem nie powinno przechowywać się dłużej nabiału oraz mięsa. Wśród produktów, które wytrzymają jednak dłużej odnaleźć można między innymi: mąkę, cukier, makaron, ryż, kaszę, olej, kawę i herbatę, napoje, warzywa sezonowe (odpowiednio przygotowane), przyprawy czy suszone owoce.

Należy również pamiętać o prawidłowym przechowywaniu zapasów. Produkty sypkie powinny być zamknięte w pojemnikach i opisane datą ważności. Ma to kluczowe znaczenie dla zachowania ich jakości, bowiem towary takie jak mąka czy cukier mogą paść ofiarą moli spożywczych, jeśli zostaną pozostawione w swoich fabrycznych opakowaniach. By uniknąć przeterminowanych zapasów, najlepiej ustawić te, o najkrótszym terminie do spożycia z przodu, najgłębiej zaś umieścić te z najdłuższym. Podobnie ułożone powinny zostać mrożonki – najstarsze muszą znaleźć się na wierzchu. Warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia powinny też zostać podzielone na mniejsze porcje, by uniknąć konieczności rozmrażania choćby całego kilograma, gdy potrzebne jest jedynie kilkadziesiąt gramów danego produktu.

Dobrym pomysłem jest także zakup „na zapas” kosmetyków, środków higienicznych czy artykułów służących do sprzątania. Istnieje niewielkie ryzyko ich przeterminowania, tym samym, w odpowiedni sposób organizując miejsce ich przechowywania, można zrezygnować z większych tego typu zakupów na długie tygodnie.

Jak i gdzie zrobić zakupy na zapas?

W takiej sytuacji warto przeglądać najróżniejsze materiały reklamowe, jak również podejmować próby zakupu w różnych miejscach. W przypadku wielu sztuk jednego produktu nawet niewielka różnica w cenie może mieć zbawienny wpływ na finanse. Bezwzględnie należy jednak zwrócić uwagę na daty przydatności do spożycia – często produktami w atrakcyjnych cenach są właśnie te, których data zbliża się ku końcowi.

Miejscami „zapasowych” zakupów są najczęściej hipermarkety oraz dyskonty. Wiąże się to między innymi z kwestią nieustannych promocji, lecz także z ogromnych wyborem tych samych produktów. Równie dobrym wyjściem, pozwalającym zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale także czas i energię, są sklepy internetowe. Transport wielkich zakupów do domu może okazać się zbawiennym rozwiązaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *